NEWS Economy

30.01.2020

Денес, Претседателот и Извршниот директор на ЕБА, г-ѓа Катерина Бошевска и г-дин Димитар Ристовски, остварија средба со г-ѓа Мила Царовска, Заменик-Претседател на Владата на РС Македонија за економски прашања. На средбата беа дискутирани повеќе прашања. Акцентот се задржа на измена на повеќе закони кои се од суштинско значење за бизнис секторот како на пр. Законот […]

Read more
26.12.2019

На 24.12.2019 година се одржа 5-тиот состанок на ОД на ЕБА, кој воедно е и последниот за оваа година. На состанокот се презентираше и финалниот извештај за активностите на Европската Бизнис Асоцијација за 2019 година, а исто така беше и презентиран планот за активности на ЕБА за 2020 година. Со овој состанок, се заврши една […]

Read more
21.11.2019

Оваа среда (20.11.2019) во организација на European Business Association, Град Скопје и Piksel, а поддржана од EOS Матрикс и Тиквеш, се одржа конференцијата Европски ден на претприемачот – “Digital for Entrepreneurship“. Настан кој беше дел од European SME Week, иницијатива која во Македонија се организира 11-та година по ред. Конференцијата на присутните им понуди повеќе […]

Read more
14.11.2019

Европската бизнис асоцијација на 05 ноември во ресторан „Воденица“, го прослави јубилејот 15 години од своето постоење. На истиот ден, ЕБА одржа и Генерално Собрание на кое беа изгласани и разгледани ревизорскиот извештај за минатата година и буџетот за наредната, исто така се презентираа и усвоија предвидените активности за претстојната 2020 година. На прославата по […]

Read more
07.06.2019

Потребата од воведување на дуалното образование како комбинација на практични вештини, теоретски знаења и клучни компетенции и воспоставување рамнотежа помеѓу понудата и побарувачката на стручни, квалификувани и лесно вработливи кадри, беше целта за организирање на трибината: „Предизвици за подобрување на дуалното образование – идни чекори“, организирана од страна на  Европската бизнис асоцијација во соработка со […]

Read more